Kategorije
Copywriting

Kako napisati dobar tekst za sajt?

Pisanje za sajt može biti daleko manje naporno ako znate kako to da uradite. Pred vama je nekoliko saveta koji će vam olakšati pisanje i učiniti ga zabavnim. Ako se to ne desi – vraćamo vreme! ☺

Napravite koncept

Čitali ste mnogo tekstova iz vaše niše i uvideli ste da među njima postoje razlike. Neki su urađeni veoma dobro, temeljno, jasno i privlačno, a neki ne. Oni najprivlačniji su i najrazumljiviji, jednostavno imaju dobar koncept. Dobar copywriter će krenuti sa pisanjem od osmišljavanja koncepa, pa preostaje i vama da to sledite. Copywriting nije sveto pismo, ali traži osmišljavanje, što ponekad može da potraje ako se time inače ne bavite.

Najbolji način je da uz računar u koji direktno pišete imate i papir ili svesku sa bitnim stavkama koje želite da predstavite i mali koncept (redosled).

Istražite ključne reči

Da biste napisali tekst koji je dobar podjednako za čitaoce i vas, morate da se bavite ključnim rečima. Neke ključne reči verovatno već znate, one glavne. Ali da biste imali potpunu predstavu o  ključnim rečima iz svoje niše, neophodno je da korostite neke od online alata za istraživanje ključnih reči. Njih ima dosta i neki se plaćaju. Najjednostavnije je da za početak koristite Keyword planner, Guglov besplatan servis za istraživanje ključnih reči. Sledeći najpopularniji online servis za istraživanje ključnih reči je Semrush.

Kada pregledate sve ključne reči koje imaju veze sa vašim poslom i vašom temom, izaberite one reči za koje je sajt lošije pozicioniran. Napravite listu ključnih reči, izdvojite one glavne koji potencijalno donose najviše publike koja može da pređe u klijente. Zatim one manje tražene ključne reči za koje takođe treba sajt da se pozicionira. I na kraju fraze koje imaju veze sa vašim poslom ali ne tako direktno.

Za svaki tekst planirajte da koristite nekoliko ključnih reči, ali gledajte da se ne podudaraju iz teksta u tekst.

Razmislite ko su vaši klijenti

Da biste napisali dobar tekst za sajt treba da poznajete svoje klijente, tj. ciljne grupe. Svaka ciljna grupa zahteva osoben pristup u pisanju jer treba uzeti u obzir što više njenih karakteristika i odgovoriti na njihove potrebe. Da biste dobro razumeli svoje ciljne grupe skupite što više podataka o njima.

Gde da ih nađete?

Za početak među Google Analytics podacima, statistici na vašoj Fejsbuk stranici, ali i u direktnoj komunikaciji sa klijentima.

Više o ciljnim grupama pročitajte OVDE.

Izazovite emocije kod čitalaca

Kada dobro poznajete svoju ciljnu grupu (ili više njih) možete osmisliti i najbolji vid komunikacije. U nekim slučajevima komunikacija treba da bude svedene i vrlo ozbiljna, u drugim ne.

Ukoliko je vaša ciljna grupa takva da možete prilično da im se približite iskoristite to. Napišite tekst koji će izazvati lepe emocije kod čitalaca. Oni će, kao po pravilu veoma  dobro odgovoriti na to. Najpre poštovanjem, simpatijama, pa i poverenjem.

Uvedite nove pojmove

Ukoliko to tema dozvoljava uvedite nove pojmove i dajte tekstu težinu jer se nešto iz njega može naučiti. To znači da treba da znate o temi dosta više nego vaš prosečan čitalac ili da ste se dobro pripremili.

Uvođenje novih termina je sjajan način da koristite spoljašnje linkove ka stranicama koji ih bolje objašnjavaju, koje će Gugl i te kako poštovati. Spoljašnji linkovi su važan SEO alat ali treba birate sajtove koji imaju dobar rejting.

Osmislite Call To Action

Na kraju teksta ili pri kraju treba da bude jednostavan i logičan poziv čitaocima da postanu klijenti. To je nešto kao copywriting pravilo. U zavisnosti od stila pisanja i ciljne grupe, poziv može biti vrlo jednostava i direktan sa linkom koji vodi na online prodavnicu. A može da bude i u nenametljivoj formi poput: „ukoliko imate pitanja u vezi teme javite se na mejl…“, „ako imate sličan problem, stojimo vam na raspolaganju…“.

Tekstovi koji imaju Call To Action su uvek efikasniji od onih koji ga nemaju. Pisanje za sajt ne mora uvek to da uključuje jer uz neke teme to jednostavno ne ide.

Opremite tekst fotografijama

Danas zaista nije teško naći fotografije za opremanje tekstova, a copywriting to podrazumeva. Postoji mnogo sajtova sa profesionalnim fotografijama koje se prodaju za skoro svaku temu. Većina takvih sajtova nudi i besplatne fotografije. One su verovatno već dosta puta prodate ili su stare, ali su uglavnom sasvim dovoljne da dobro opremite tekst.

Osim toga, možete sami napraviti fotografije iz svoje radnje, salona ili kancelarije koje dobro predstavljaju temu o kojoj pišete. Možete potražiti i pomoć iz okruženja kako bi fotografije bile dovoljno interesantne.

Ne zaboravite da fotografijama date ime u skladu sa temom o kojoj pišete, dakle i tu su vam od koristi ključne reči. A značajno je i da koristite opise ispod fotografije.

Dakle, copywriting nije bauk, zar ne?

Ako mislite da je sve ovo previše za vas, da nemate inspiracije i toliko vremena, pozovite copywritera.

1 odgovor na „Kako napisati dobar tekst za sajt?“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *